Safa, bize NFT’nin ne olduğunu tek cümlede özetleyebilir misin? Malum bazı kafalar hala karışık.
Açıkçası ben de o kafası karışıklardanım… Anladığımı kısaca özetlersem: 'Fiziksel' dünyadaki sanat koleksiyonculuğu mantığının dijitale yansımış versiyonu diyebilirim. Tek farkı, fiziki hayatta sanat eserinin bir tane olması. Buradaysa sonsuz, kişiye özel ve kopyalanamaz.
Tasarım kariyerine ne zaman ve nasıl başladın?
Tasarımcı olmaya, zaten halihazırda grafiti sanatıyla ilgili olduğum lise döneminde karar vermiştim. Mezun olur olmaz ayakkabı tasarımı okumak için yetenek sınavlarına girdim ve tasarım kariyerim başladı.
Bir marka özelinde üretim yapıyor olmak seni kreatif açıdan ne kadar kısıtlıyor ya da özgürleştiriyor? Avantajalarını ve dezavantajlarını merak ediyoruz.
Büyük markaların kendi içinde bir sistemi var; projeyi tasarımcıya vermeden önceden hazırlanmış bir brief dosyası yani… Bunlar fiyat başta olmak üzere birçok hedefi barındıran başlıklar içeriyor, tasarımcı tasarımı yaparken bu çerçevede kalarak istediği kadar yaratıcı olabiliyor. Benim durumum biraz daha farklı. Dilediğim gibi tasarım yapabilmem adına görüşlerimi başta belirttiğimden diğer tasarımcılara göre daha özgür tasarımlar yapabiliyorum. Sadece renk seçiminde çok özgür olamıyorum. Ürünlerin her sezon diğer kategorilerle uyum içinde olması marka icin çok önemli zira.
Senin enstrümanların hangi programlar?
%95 Photoshop. %5 Illustrator.
İstediğin her şeyi yaratabildiğin bir dünyan var, bir laboratuvardasın. Sürekli belirli bir türde üretme fikri, sahiplendiğin alandaki reflekslerini geliştirse de yeni keşiflere çıkmak için seni durduruyor olabilir. Hangisini tercih ediyorsun?
Aslında ikisi de çok önemli. Uzun soluklu bir varoluş için ikisi de şart. Biri olmazsa diğeri de çok uzun süremez. Bu aslında değişmez bir kural. Sadece moda endüstrisi değil, diğer tüm alanlar ve sanatçılar bu iki temele göre üretim yapmalı.
Son zamanlarda birbirini tekrarlayan çok fazla çalışma görüyoruz. Eser ne kadar sade ve çıplaksa, yeteneğin ve tekniğin saklanamadığı bir değer yaratıyor mu kendine sence?
Evet bazı dönemler sık sık birbirini tekrarlayan ürünler görüyoruz. Eserin sade olmasıyla ilgili halk arasında da benzer söylemler var; “Ne kadar sade ise o kadar iyidir.” gibi. Ama bu her zaman geçerli olan bir durum değil. Konu tamamen markanın hitap ettiği kitleyle ilgili. Bazı markalar o kadar karmaşık seyler yapıyor, kendi hikayesiyle o kadar güzel ürünler tasarlıyor ki, ‘sade’ ve ‘güzel’ dediğimiz ürünler çok ucuz duruyor…
Zaman yönetimini nasıl yapıyorsun?
Zaman yönetimini çok iyi yapan biri değilim. Bu yüzden bana bu konuda yardım eden biri var.
Şu an hangi proje üzerinde çalışıyorsun?
Şu an 2022’de piyasaya sürülecek fütüristik bir sneaker koleksiyonu üzerinde çalışıyorum.
Kripto sanatın geleceğine dair öngörülerini merak ediyoruz.
Şu an daha ziyade geleneksel sanat sisteminden yanayım. Bir şey söylemek için çok erken. Geçmişte de sanat içindeki boyut atlamalarda veya sanat akımlarının geçişlerinde bu tarz tartışmalar oldu. Kimi fikirler sönüp gitti, kimileriyse sanat haline haline geldi.
KATEGORİ
SANAT
YAZAR
SUDE ORHAN
TARİH
13 TEMMUZ 2021
ETİKETLER